[ Wegańskie ciasta i desery ]

PROSTY WEGAŃSKI PIERNIK DYNIOWY

Pachnący piernikowo, smakujący korzennie, idealnie wilgotny, a przy tym lekki, nie przesłodzony i łatwy do zrobienia – taki jest ten piernik :)

SKŁADNIKI na keksówkę 25 x 12 cm

  • pół kubka musu dyniowego (ze wcześniej upieczonej dyni hokkaido),
  • pół kubka oleju (kokosowego oczyszczonego) (można zamienić na inny),
  • pół kubka cukru (trzcinowego nierafinowanego) (można zamienić na zwykły),
  • pół kubka ciemnego kakao,
  • 2 duże łyżki przyprawy do piernika (osobiście używam niezbyt ostrej, robionej samodzielnie z cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i kardamonu),
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 kubki mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pól kubka wody,
  • dodatkowo polewa robiona wg tego przepisu: https://www.wszystkojestwglowie.pl/domowy-sos-czekoladowyweganska-polewa-do-ciast-i-nalesnikow/oraz płatki migdałowe do posypania.

 

 JAK ZROBIĆ

  • Zacząć od nastawienia piekarnika na 180 stopni oraz przygotowania foremki – jeśli nie jest to forma z powłoką nieprzywierającą, przesmarować ją tłuszczem i przesypać mąką.
  • W misce wymieszać mus dyniowy z olejem, dodać cukier i kakao, ponownie wymieszać,
  • dodać przyprawę do piernika i sok z cytryny, wymieszać, sprawdzić czy nie potrzeba więcej przyprawy, w zależności od preferencji smakowych.
  • Dodać mąkę z proszkiem oraz wodę, wymieszać wszystko, przełożyć do formy, piec 40-45 minut.
  • Po upieczeniu piernik przestudzić, po wystudzeniu polać ugotowaną w międzyczasie polewą i posypać płatkami migdałowymi.
  • Aby przechować go na kolejne dni, przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce.

Tags: , ,

Wszystko jest w głowie

2 Comments

  1. Czy można zastąpić mąkę portowa jakąś bezglutenowa ?:)

    1. Domyślam się, że chodziło o mąkę tortową, podobno najlepiej zastąpić ją mąką ryżową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *