[ Wegańskie pasty ]

PASTA Z FASOLKI MUNG Z NASIONAMI I KAKAO – SŁODKA

W poprzednim poście pokazałam Wam pastę z fasolki mung wytrawną, z nasionami i pietruszką, teraz na tej samej bazie wyprodukujemy pastę słodką, niemal czekoladową.

Udało mi się ukryć w niej nasiona słonecznika, lnu i sezamu tak dobrze, że moje starsze dziecię, które ich nie lubi widzieć, wcinało śniadanie nie chcąc skończyć. Chlebek z tą pastą smakuje podobnie jak posmarowany ciemnym kremem czekoladowym i konfiturą wiśniową razem.

Składniki na bazę, od fasolki do soli, podane są w ilości od razu na 2 pasty, więc jeśli chcecie zrobić tylko tę jedną słodką, podzielcie je na pół lub dodajcie potem więcej kakao i owoców, żeby mieć dużo tej jednej, słodkiej pasty.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanej fasolki mung,
  • 4 duże, kopiaste łyżki słonecznika łuskanego,
  • 4 duże, kopiaste łyżki sezamu białego niełuskanego,
  • 4 duże, kopiaste łyżki lnu brązowego,
  • 1 duża, głęboka łyżka oleju konopnego,
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej,
  • 1 duża, kopiasta łyżka ciemnego kakao,
  • 3 duże łyżki słodzących owoców – u mnie domowa konfitura jagodowa ale można użyć tak samo wiśni, malin, namoczonych daktyli, itp.

JAK ZROBIĆ

  • Jeśli macie super blender, wszystko oprócz kakao i owoców umieścić w blenderze i zmielić na gładką masę, przełożyć do miski.
  • Jeśli nie macie super blendera, zmielić w blenderze fasolkę z olejem i solą, zmielić w młynku wszystkie nasiona, przełożyć wszystko do jednej miski.
  • Dodać kakao i konfitury i zagnieść na pastę.
  • Można połączyć z plasterkami bananów, pasują bardzo dobrze.

Tags: , , , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

2 Comments

  1. Ten przepis jest świetny! Smak obłędny! Dzięki!

    1. Bardzo dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *