MATERIAŁ ZEWNĘTRZNY
Jak bezpiecznie i szybko odmrażać produkty?
Odmrażanie może sprawiać wiele kłopotów. Zwłaszcza, gdy jesteśmy niecierpliwi i zależy nam jak na najszybszym rozmrożeniu produktów i przygotowaniu z nich posiłków. Na szczęście istnieją pewne sposoby, które pozwalają przyspieszyć cały proces. Jak więc szybko i bezpiecznie odmrażać? Podpowiadamy!
Zalety mrożenia
Mrożenie żywności to świetny sposób na zaoszczędzenie czasu oraz pieniędzy. Zamrozić możemy większość produktów, m.in. surowe mięso i ryby, warzywa i owoce, a nawet zupy czy niezjedzone obiady. Mrożenie pozwala nie tylko uratować pożywienie przed wylądowaniem w koszu na śmieci, ale, co ważne, jest jedną z najlepszych metod na zachowanie wartości odżywczych pożywienia. Podczas mrożenia, zarówno witaminy, jak i składniki mineralne, cukry i kwasy, nie ulegają istotnym zmianom. W procesie mrożenia niezwykle ważny jest odpowiedni sprzęt. Na tym nie wolno oszczędzać. Chłodziarka wolnostojąca powinna być wyposażona w funkcję zapobiegania gromadzeniu się szronu. Ułatwia to codzienne funkcjonowanie. Dla przykładu w lodówko-zamrażalkach marki Electrolux wykorzystuje się technologię TwinTech NoFrost. Polega ona na podwójnym systemie chłodzenia. Mówiąc prościej, lodówka i zamrażarka mają niezależne obiegi chłodzenia. Pozwala to utrzymać naturalną wilgotność produktów oraz zapobiega wysuszaniu.
Jak odmrażać żywność?
W całym procesie mrożenia niezwykle istotne jest odpowiednie rozmrażanie żywności. Uważa się, że najbezpieczniejszą metodą jest pozostawienie produktu w lodówce na około 24 godziny. Po tym czasie sam powinien się odmrozić. Chłodna temperatura jest tutaj kluczowa, ponieważ zapobiega ona rozwojowi niebezpiecznych bakterii czy popsuciu się żywności. Niestety, nie ma wątpliwości, że nie zawsze dysponujemy aż tak dużą ilością czasu. Czasami zależy nam więc na wręcz natychmiastowym rozmrożeniu żywności. Co zrobić w takim przypadku?
Odmrażanie w piekarniku
Warto wybrać piekarnik parowy z programem Rozmrażanie, wówczas będziemy mieli pewność, że nasze produkty zostaną prawidłowo i szybko rozmrożone.
Odmrażanie potraw w piekarniku przypomina odmrażanie w kuchence mikrofalowej, jednak trwa nieco dłużej. W tym wypadku należy pamiętać jednak, że nie jest to uniwersalna metoda. Odmrażanie w piekarniku sprawdza się w głównie w przypadku pieczywa oraz ugotowanych już potraw, np. obiadów. Metody tej nie można stosować do rozmrażania surowych mięs oraz surowych ryb. Od czego należy rozpocząć odmrażanie w piekarniku? Produkt, który zamierzamy rozmrozić, należy położyć na blaszce do pieczenia, a następnie umieścić w piekarniku. Optymalna temperatura rozmrażania to około 130-160 stopni Celsjusza. W przypadku pieczywa, pieczenie powinno trwać około 20-25 minut. Obiady i gotowe dania trzeba nieco dłużej piec, czasami nawet 40 minut. Planując tę metodę, warto sprawdzić wcześniej możliwości swojego piekarnika. Wiele dostępnych na rynku sprzętów posiada bowiem funkcje rozmrażania.
Odmrażanie w kuchence mikrofalowej
Dobrym pomysłem jest odmrażanie żywności w kuchence mikrofalowej. Większość dostępnych na rynku sprzętów posiada funkcję rozmrażania, dlatego w tym celu nie potrzeba zwykle kupować nowej kuchenki. Rozmrażanie w ten sposób jest bardzo łatwe. Należy pamiętać jedynie o tym, aby usunąć ewentualne folie spożywcze lub woreczki. W przeciwnym wypadku dojść może do pożaru. Istotne jest także odpowiednie naczynie. Do rozmrażania należy używać wyłącznie produktów przeznaczonych do kuchenki mikrofalowej. Odmrażanie w mikrofalówce zwykle nie powinno trwać dłużej niż 5-7 minut. To bez wątpienia najszybsza metoda.