Najzwyklejsze i najłatwiejsze ciasto z rabarbarem, truskawkami albo jednym i drugim na raz, bez mleka od krowy, bez jaj, jak najbardziej z glutenem i nawet z cukrem.
Kto chętny, robi tak:
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- od 1/2 do 1 całej szklanki cukru, w zależności od lubości,
- 1/2 szklanki oleju (kokosowego oczyszczonego roztopionego),
- 1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego (przy braku mleka może być i woda),
- dodatkowo 2 łyżeczki cukru waniliowego, żeby ciasto było jeszcze bardziej waniliowe,
- sok z połówki cytryny,
- owoce – 3-4 łodygi rabarbaru albo około 20 truskawek, albo mieszanka tych owoców umytych, obranych i pokrojonych na kawałki (rabarbar) lub przekrojonych na połówki (truskawki).
Jak zrobić:
- Wszystkie składniki wymieszać,
- ciasto przelać/przełożyć do formy, pomagając sobie łyżką (jest dość tęgie i takie właśnie ma być, ponieważ owoce puszczą jeszcze soki),
- na górę poukładać pokrojone owoce i powciskać je w ciasto,
- można obsypać całość łyżeczką lub dwoma cukru lub cukru z cynamonem,
- piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (jeśli macie słaby piekarnik, można przetrzymać 10 minut więcej),
- po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem,
- można jeść ciepłe, takie jest zawsze najlepsze :)
Uwagi:
- Owoce można dowolnie podmieniać, np. na jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie.
- Mleko sojowe waniliowe nie jest obowiązkowe, równie dobrze można użyć mleka sojowego naturalnego i całej torebki cukru waniliowego.
- Zamiast mleka sojowego można dodać śmietanę sojową, taką „cienką”, do gotowania.
- Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest inny, u mnie ciasto gotowe jest po 20 minutach, w innym może potrzebować 30-35 minut, najlepiej sprawdzić temp. i czas pieczenia konkretnego rodzaju ciasta w swojej instrukcji obsługi piekarnika.
No cóż, pozostaje mi życzyć Wam smacznego, ponieważ o 2 w nocy raczej nie wybiorę się do kuchni, żeby piec ;) Dajcie znać jak wyszło, pozdrawiam Was serdecznie!
Zamiast mleka sojowego dałam owsiane – to jedyna zmiana, ale niestety piekę już 50 minut i nadal jest bardziej surowe niż upieczone :( poczekam jeszcze ale obawiam się, że w ogóle nie wyrośnie
Obawiam się, że będzie zakalec
Przepis do kitu, na wierzchu upieczone w środku zakalec. I nie, to nie wina piekarnika, coś z tym przepisem jest nie tak
Wyszło mi b dobre ciasto – kruche. Na Twoich zdjęciach widać takie puszyste, niye wygląda na kruche? Czy to tylko zdjęcia są zdradliwe?
To taki normalny placek z owocami, na pewno nie kruchy. Zdjęcia są bez jakiejkolwiek obróbki, więc tak, jak na zdjęciu, powinno to wyglądać w rzeczywistości. Coś poszło inaczej, niż miało 😉
Bardzo dziękuję za ten przepis!
Nie jestem weganką ale mam dietę bez jajek i ten przepis bardzo mi się spodobał bo nie wymagał żadnych wyszukanych składników, trochę pozmieniałam skład i podwoiłam proporcje na prostokątną blachę. Po 45 minutach było gotowe (nowy piekarnik) i jakie pyszne! Chyba w mojej krótkiej karierze piekarniczej najlepszy wypiek :)
Cieszę się ogromnie i bardzo dziękuję za komentarz 🤗
Pierwszy raz zrobiłem to ciasto kilka lat temu dla mojej vege koleżanki. Od tamtej pory robię je za każdym razem dla wszystkich znajomych i każdemu smakuje.
Przepis często modyfikuje i zamiast owoców, dodaje grubą warstwę dzemu do środka. Robię też wersję czekoladowa z kakao.
Mój obecny piekarnik jest tak słaby, że ostatnio ciasto potrzebowalo 1h na 180 stopni a potem pół godziny na 150 stopni, ale mimo wszystko, zawsze wychodzi i każdy je chwali :)
Bardzo dziękuję za komentarz, fajnie, że chce Wam się pisać i dzielić z innymi swoim doświadczeniem, super 😊 Proste przepisy pozwalają na własne modyfikacje bez obawy o zepsucie efektu końcowego i za potwierdzenie tego dziękuję tym bardziej, pozdrowienia serdeczne!
Uwielbiam Twoje przepisy! Ten też genialny, pyszne ciasto :) mam tylko pytanie w jak dużej formie robiłaś swoje? Moje tak nie wyrosło, nie wiem czy za duża forma, czy za mało proszku, czy co zrobilam źle :) pytam z ciekawości i na przyszłość bo i tak pyszne :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo dziękuję, cieszę się niezmiernie, że ciasto proste i pyszne 🙂 Moja forma taka standardowa okrągła 24 cm
Pyszny przepis, ja tylko zmodyfikowałem go trochę i dodałam mniej oleju, wodę zamiast mleka, i mniej cukru.
Ja swoje musiałam piec prawie godzinę, ale warto było czekać 😍 przepyszne! To będzie mój hit tego lata 😁 dzięki i pozdrawiam 😘
Cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie!
Super przepis! Robiłam wielokrotnie – zaczęłam od rabarbaru, potem przyszedł czas na wiśnie, potem jagody, a dziś piekę z czerwonymi porzeczkami. Zazwyczaj dawałam cukier trzcinowy, przez co ciasto ma fajny, karmelowy kolor, a zamiast mleka – jakiś jasny sok lub wodę. Dziękuję!
Czy zamiast mleka sojowego można dodać orkiszowe bądź ryżowe?
Oczywiście, a nawet wodę
na jakiej średnicy blachę jest ten przepis?
Taka standardowa 24 cm
Dzięki za świetny przepis! Bałam się, że coś mi nie wyjdzie, a jednak mimo szybkiego przygotowania wszystko się udało. Z pewnością zrobię jeszcze nie raz. Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia!
Super, o to chodzi, pozdrawiam serdecznie!
Zrobiłam po swojemu.
Zamiast mleka sojowego użyłam jogurtu naturalnego sojowego ok 3/4 szklanki.
Użyłam 1/2 szklanki oleju rzepakowego.
Użyłam 1/2 szklanki cukru naturalnie armatyzowanego wanilią i 2 łyżki cukru brązowego.
Użyłam 1 szklanki mąki pszennej i 1 szklanki mąki ryżowej.
Dodałam szczyptę soli.
Rabarbar wymieszałam z surowym ciastem i do piekarnika 😊
Dziękuję za przepis. Ciasto jest pycha. Przeszło u mnie najważniejszy test czyli smaku 😊 i już go właściwie nie ma. Pozdrawiam 😊
Super!
Robiłam juz dziesiątki razy, najlepsze weganskie ciasto :). Zazwyczaj robie z jabłkami i dodatkowo kruszonką. Dziękuję za ten przepis.
Bardzo się cieszę, dziękuję! :)
Czy można użyć oleju rzepakowego? Z góry dzięki za info. Pozdr
Oczywiście :)
Znowu piekę to ciasto. Ja robię z jabłkami i jest wyśmienite. Raz nawet zrobiłam w formie babeczek. Mój czternastolatek wiercił mi dziurę w brzuchu, żebym je uciekła. Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Też mam dziś z jabłkami i cynamonem :) Dzięki za komentarz i cieszę się, że smakuje!
Mi niestety nie wyszło :( Piekę już 40 min, nadal nie jest zrobione. Nie dałam mleka, tylko wodę, ale w przepisie było to dozwolone. Nie wiem, co poszło nie tak. Szkoda trochę, zobaczymy co z tego będzie ostatecznie.
dobrze jest pomieszać te inne mąki. pszenna ma gluten i on robi robotę w przypadku ciast. jeśli do jakiegokolwiek ciasta dodasz inne maki ale nie więcej niż 1/3 to jeszcze może coś z tego wyjść.
Czy mozna uzyc maki kukurydzianej lub owsianej ?
Nie wiem Magda, nigdy nie robiłam tego ciasta z takimi mąkami, więc nie wiem, co z niego wyjdzie, jeśli podmienisz mąkę na te, o które pytasz. Możesz spróbować i podzielić się tu potem efektami, inni na pewno chętnie skorzystają z Twojego doświadczenia :)
Sylwia – nie mam cytryny. Czy potrzebna jest tylko ze względu na kwaśny smak, czy może spełnia jakąś ważną rolę? Pozdrawiam
Sandra, w połączeniu z proszkiem do pieczenia ciasto jest pulchniejsze ale jak nie masz cytryny możesz dać łyżeczkę octu
Ocet zwykły ?
Obojętnie
Zupełnie przez przypadek natrafiłam na rabarbar i postanowiłam upiec to ciasto. Nigdy w życiu nie piekłam ani wegańskiego ciasta ani ciasta z owocami ale kocham rabarbar i poszłam na całość :)
Nie miałam idealnie wszystkich składników ale ksylitol zamiast cukru i mleko sojowo-ryżowe z Aldi dały radę. Nawtykałam tyle rabarbaru, że to raczej rabarbar w cieście niż ciasto z rabarbarem ale jest pyszne i pulchne i aromatyczne i całe szczęście, że mieszkam sama ;)
Cieszę się bardzo, dziękuję za komentarz :)
Moje było strasznie „tęgie’ / geste przed przełozeniem (o „przelaniu” nie było mowy) do formy – dodałam więcej mleka, tak „na oko”
W smaku super
Ono takie właśnie jest, muszę poprawić opis. Cieszę się, że smakowało, to najważniejsze ;)
Cześć :)
To jest najlepszy w moim życiu przepis na ciasto z owocami ze wszystkich jakie jadłam. Wyszło idealnie jak w przepisie i wszyscy się nim zachwycali. Najlepsze, po prostu HIT! Ja zrobiłam ze śliwkami i mleczkiem kokosowym, bo takie miałam w domu. Normalnie jak z najlepszej piekarni :) Dziękuję za ten przepis :)
Bardzo, ale to bardzo cieszę się, że smakowało, bo mnie też za każdym razem wychodzi tak, że połowa znika w 5 minut i jestem pewna, że tego po prostu nie da się zepsuć :) Dziękuję za budujący komentarz!
Czesc, super blog, natknelam sie na niego calkiem przypadkiem w poszukiwaniu weganskich inspiracji (staram sie przejsc na weganizm-obecnie jestesmy cala rodzina wegetarianami).
Mam 2 pytaniai: czy mozna uzyc do tego ciasta maki z pelnego przemialu? (Staram sie raczej do wszystkiego uzywac maki razowej) – jezeli tak, to w jakich proporcjach?
I na jakim programie piec najlepiej to ciasto, termoobieg czy moze grzanie z gory i z dolu?
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Dzięki za dobre słowo! Co do ciasta – spokojnie można użyć mąki pełnoziarnistej, ciasto będzie po prostu ciemniejsze, proporcje zostawiłabym takie same, ewentualnie gdyby było za gęste, dolać ciut więcej wody. Ciasta tego typu pieczemy normalnie góra-dół, bez termoobiegu, który za bardzo wysusza ciasto, życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie nawzajem :)
Super, dzieki za odpowiedz.
Zycze milego weekendu i czekam na dalsze pysznosci. 👍😃