[ Wegańskie dania ]

KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI I FASOLĄ

img_0203

Wzięło mnie na kaszę gryczaną. Zazwyczaj, jeśli już ją robię, to w ten sposób: https://www.wszystkojestwglowie.pl/soczewica-z-warzywami-i-kasza-wersja-1/, ale tym razem chciałam czegoś bez soczewicy, więc poszło tak:

SKŁADNIKI

  • Kasza gryczana niepalona – ilość dobrana do ilości osób na obiedzie.
  • 2 duże marchewki, pół dużego selera, 1 duża cebula, natka pietruszki,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • olej, pieprz, sól + składniki do zrobienia sosu ze słonecznika.

img_0194

JAK ZROBIĆ

  • W garnku gotujemy kaszę gryczaną, tylko osoloną.
  • W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy do niego pokrojoną w półplasterki marchew,
  • dodajemy seler starty na grubych oczkach tarki, szybko mieszamy,
  • dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, posypujemy pieprzem, mieszamy,
  • solimy – trochę więcej, niż zazwyczaj, więc przynajmniej łyżeczka (rozmyje się potem w kaszy),
  • teraz do warzyw przekładamy ugotowaną kaszę gryczaną, podlewamy lekko wodą, mieszamy,
  • siekamy natkę pietruszki, dodajemy do woka, mieszamy wszystko dobrze,
  • i na koniec jeszcze odsączona z zalewy i wypłukana fasola, mieszamy i zostawiamy na jeszcze chwilę.

Obiad w zasadzie gotowy, produkujemy szybko czosnkowy sos ze słonecznika, kroimy ogórki kiszone, można podać też ketchup, który świetnie smakuje wymieszany z białym sosem,

Gdyby coś zostało, wystarczy zblendować masę z odrobiną wody i mieć świetny pasztet gryczany do smarowania pieczywa. Nam nie zostało :) Smacznego!

img_0204

Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *